viber_image_2024-09-20_11-33-58-515

I ove godine tradicionalno, uspješno je održana XVII Međunarodna  ljetnja škola o alkoholizmu. Ova škola se već dugi niz godina održava u Velom Lošinju, a ove godine se održala u periodu od 07.06. do 09.06.2024. godine, a u organizaciji Hrvatskog saveza Klubova liječenih alkoholičara i Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti. Prema ustaljenom običaju, okupljenima u hotelu “Punta” se obratio domaćin,ove škole lošinjski ljekar dr Branko Lakner, te dr. Zoran Zoričić, dugogodišnji vodeći hrvatski stručnjak u ovom području borbe sa svim oblicima zavisnosti. Njegovo predavanje bilo je prvo u dvodnevnom programu, pod nazivom “Šezdeset godina razvoja alkohološke službe u Hrvatskoj”. Međunarodnoj školi su prisustvovali stručnjaci iz oblasti bolesti zavisnosti (psihijatri, socijalni radnici, psiholozi, socijalni pedagozi, medicinske sestre-tehničare i drugi stručnjaci koji se bave ovom problematikom) kao i dugogodišnji apstinenti Klubova liječenih alkoholičara i članovi njihovih porodica iz Hrvatske, Slovenije, BiH / Republike Srpske.

Kao i predhodnih godina Ispred UKC-a Republike Srpske, Klinike za psihijatriju i Kluba liječenih alkoholičara grada Banja Luka su ovom značajnom skupu prisustvovali: Prof. dr sc. med. Nera Zivlak-Radulović, specijalista psihijatrije, supspecijalista sudske psihijatrije,
primarijus, dipl. socijalna radnica Maja Tomanić, Sistemski porodični psihoterapeut, dipl. socijalni radnik Dragoljub Marčeta i ispred KLA dipl. psiholog Radomir Topić, Sistemski porodični psihoterapeut. Rad sa ovom populacijom podrazumjeva multidisciplinarni timski rad tako da naš tim zadovoljava ove standarde, te sa ponosom možemo istaći da ovaj tim uspješno radi skoro dvije decenije.

viber_image_2024-09-20_11-35-18-506

Ovaj put, ispred naše ustanove dipl. socijalna radnica Maja Tomanić je predstavila rad na temu “Socijalna služba kao garant koordinacije brige o pacijentima između bolnice i KLA“, gdje je prikazan značaj koordinacije socijalnih radnika u bolničkom sistemu ali i nakon izlaska sa hospitalnog tretmana u loklanoj zajednici. Takođe je stavljen naglasak da su socijalni radnici neizbježan dio velikih sistema, gdje se na ravnopravan način involviraju u cjelokupan rad sa pacijentima koji imaju teškoće u mentalno zdravlju sa multidisciplinarnim timom koji čine psihijatri, psiholozi, radno-okupacioni terapeuti i medicinske sestre/tehničari.