Ovisnost o kockanju je raširen i velik javno-zdravstveni problem u našoj zemlji, a u tu ovisnost koja najčešće počinje iz znatiželje, u posljednje vrijeme sve češće ulaze i djeca i žene.

Kockanje je trenutno jedna od najvećih ovisnosti naših građana, a nerijetko počinje još od srednje škole tj. od perioda adolescencije. 

Igre na sreću za mnoge su povremeni vid zabave, no problem nastaje kada želja za tom vrstom pokušaja lake zarade i dobiti preraste u ovisnost. Neslužbeni, ali zabrinjavajući podatak je da u bh. društvu ima oko 50.000 patoloških kockara.

Šta to razlikuje ovisnost o kockanju od drugih ovisnosti?

Prema riječima doktorke Nere Zivlak-Radulović, specijaliste psihijatrije i osnivača i predsjednika Upravnog odbora KLA grada Banja Luka, kockanje je ovisnost koja je stavljena rame uz rame sa zavisnošću od alkohola i psihoaktivnih supstanci.

– Prema međunarodnoj klasifikaciji, revizija 10, koju mi inače koristimo u medicini, do sada je patološko kockanje bilo klasifikovano pod šifrom F60.3, što znači da je bilo u grupaciji poremećaja i impulsa. Novom klasifikacijom psihijatrijskih poremećaja, revizija 11, koja je trenutno na snazi, ali mi je još ne koristimo, patološko kockanje je stavljeno rame uz rame sa zavisnošću od alkohola i psihoaktivnih supstanci. Znači ona je danas dobila zvanično svoje mjesto među bolestima zavisnosti – navodi dr Zivlak-Radulović za ALOonline.

Kako prepoznati kockara: Razvoj, tok ovisnosti, simptomi

Za većinu ljudi igre na sreću zabavna su i opuštajuća aktivnost koja se praktikuje s vremena na vrijeme. No, nažalost, postoje i oni kojima ova zanimacija u određenim okolnostima prerasta u nezdravu opsesiju.